Simkort för mobilen – Hur fungerar det?

Ett simkort för mobilen behövs för att kunna ringa och använda internet fritt utanför trådlöst nätverk. Det finns olika storlekar på simkorten och många olika leverantörer. Den här texten handlar om hur man väljer simkort för mobilen.

Olika storlekar

Förr i tiden kunde det uppstå problem när man beställde simkort om det levererades i fel storlek. Utvecklingen har dock gått framåt och idag levereras alla simkort som ett trippelsim som fungerar i alla vanliga mobiltelefoner. I ett trippelsim ingår alla storlekar:

  • Sim
  • Minisim
  • Microsim
  • Nanosim

Användningsområden för simkort för mobilen

Ett simkort för mobilen kan även användas till en surfplatta med simkortsingång. I vissa fall kan simkortet även fungera i modem och routrar för mobilt bredband, men detta bör kollas upp innan eftersom inte alla som stödjer detta.

Allt vanligare med abonnemang

Det har blivit vanligare med billiga abonnemang från nya konkurrerande leverantörer till de stora operatörerna. Vanligtvis erbjuder dessa utmanande leverantörer endast abonnemang, ej kontantkort, vilket har reducerat abonnemangspriset på marknaden.

Det har alltså blivit mer fördelaktigt med abonnemang jämfört med kontantkort, men det finns naturligtvis undantag. Förut ville många föräldrar köpa kontantkort till sina barns mobiltelefoner för att kontrollera utgifterna. Detta är dock inte nödvändigt idag då kostnadsspärr finns i de flesta barnabonnemang.

Vilket simkort till mobilen är bäst?

När det gäller vilket simkort för mobilen som är bäst, så är det helt upp till individen. Allt beror på vilka behov och önskemål som finns. Vanligtvis vill kunden få så mycket som möjligt till lägsta möjliga pris. Det är fullt möjligt att själv forska runt kring de olika företagens erbjudanden. Ett annat sätt är att utnyttja redan färdiga jämförelser som kan ses på jämförelsesidor på nätet.

Kom ihåg att det inte är någon skillnad på simkortet hos dessa operatörer utan det abonnemang som kopplas till kortet. Byts operatör behöver även kortet bytas ut. Finns däremot E-sim i mobilen behövs inget nytt kort.

Företagare

Anledningen till att företagare har en egen kategori abonnemang handlar mest om att abonnemanget kommer i företagets namn och att fakturan innehåller specificerad moms anpassad för bokföring. Idag är företagsabonnemang i nästan samma prisklass som privata.

Företagsabonnemang har oftast inte någon ångerrätt, så det är viktigt att välja ett abonnemang som sträcker sig under en lämplig tidshorisont. Det finns även abonnemang utan bindningstid.